Loopbaan

Vernieuwing

Mijn eerste werk Paso Cabailo (1967) was ook mijn eerste instrumentatie-opdracht aan het conservatorium . Mijn docent vond het zo goed dat hij me aanraadde het direct naar een uitgever te brengen. Uitgever Tierolff heeft de muziek jaren in huis gehad en toen de moed opgebracht tot publicatie.Toen het uiteindelijk door de Marinierskapel en Koninklijke Militaire Kapel onder leiding van J.P. Lazo is het Concertgebouw in première ging was dit direct een enorm succes. De muziek was volledig anders dat tot nu toe gebruikelijk.

Het volgende werk was ook een spaans-getint werk: Paso Flamenco, nu uitgegeven bij Molenaar. Wederom een enorm succes. Bekende gevestigde componisten lieten zich door mij zelfs inspireren. Daarna deed ik mee aan de compositiewedstrijd in Hilvarenbeek met een totaal vernieuwend werk: Western Rhapsody:

  1. De melodieën waren anders.
  2. Het contrapunt was totaal anders. Vroeger werd een 2de thema tegen het hoofdthema geprojecteerd. Bij mijn compositie lopen drie lijnen met elkaar mee en versterken elkaar, zodat een maximum ana spanning ontstaat.
  3. De rythmiek was heel moeilijk en gecompliceerd om te dirigeren. Het werd dan ook een eindexamenwerk op het Conservatorium.
  4. De samenklanken waren moderner, vaak beïnvloed door Gershwin en Ravel.

Het regende complimenten en nog steeds! Het aantal uitvoeringen bleef echter beperkt. Daarna kwam Person in Brittain. Weer een werk in Variatievorm, met ondertitels, om het publiek beter mee te nemen in het verhaal van de muziek.

In het volgende stuk – Music for a Movie-picture – voegde ik zelf dia’s toe, die tijdens de concertuitvoeringen getoond konden worden, om het verhaal van de muziek te ondersteunen. In dit stuk draait het om een detectivestory. Het werk maakt gebruik van polytonale accoorden.  Deze periode eindigt bij het schrijven van een iets eenvoudiger werk , Young-ones Partita. Een concertwerk voor drie solisten en orkest in het klankidioom zoals toen gebruikelijk was.

Het inbrengen van show-elementen

Op aangeven van Uitgever Molenaar volgde een zogenaamde pret-selectie. Een aantal stukken waarbij de muzikanten ook show moesten maken: Happy Sound Selection (1,2,3) en Danzas Folclo-rusticas.

Verhalende werken

De stijl die ik ontwikkelde ligt ergens tussen de vernieuwing en het entertainment. Mooie voorbeelden van deze beeldende, ofwel verhalende werken zijn The Highlands, Western Pictures, Cyclos de los Rios, etc.

In totaal verschenen meer dan 150 werken en werkjes bij verschillende uitgevers: Rundel (Duitsland), De Haske, Tierolff  en Molenaar in Nederland. Vele werken werden een groot succes, waaronder  New York overture, Israël Shalom, en Rainbow Warrior en worden over de hele wereld gespeeld.